Drammens Tidende

dt.no
08. desember 2006 - 8. årgang
Med nyheter fra Drammens Tidende

dt.no Firma Google Tlf.kat.
skiføret Diskusjonsforum Blogg Annonsere TV Guide Abonnere Ut i dag Været i morgenSkyetSolLett regnLettskyetLett regn

Forsiden / Kulturnyheter / Boikotter brutal barnebok
Annonse

Tips en vennSkriv ut
Faksimile fra «Boka om Tombo».
Faksimile fra «Boka om Tombo».
Les også:
Boikotter brutal barnebok

Biblioteksjef Arnbjørn Torgersen i Øvre Eiker nekter å sette «Boka om Tombo» i bokhyllene. Hun mener barneboken er både vond og utspekulert.

Boken ble godkjent og kjøpt inn gjennom Norsk kulturråds innkjøpsordning i desember i fjor, og sendt ut som gave til landets biblioteker. Men i Øvre Eiker kom boken bare til biblioteksjefens bord.
- Dette er ikke en bok vi har ønsket å sette ut i hyllene på grunn av innholdet. Det er ikke noen barnevennlig bok, sier Torgersen til Drammens Tidende.

Faksimile fra «Boka om Tombo».
Faksimile fra «Boka om Tombo».

Passer ikke for barn

Bokens hovedperson er en liten gutt og hans hund «Tombo», og historien bygger på en konflikt mellom gutten og hans mor. Leseren får høre flere episoder hvor moren forsøker å bli kvitt eller forgifte hunden. Hun putter aceton i badevannet og såpe i drikkevannet til hunden.
For å hevne seg mot sin egen mor går gutten løs på katten og fôrer den med morens gullfisk. Etter flere legevisitter og krangling ender det hele med en fredsavtale mellom mor og sønn.
Flere ansatte så gjennom den 39 sider tykke barneboken da den kom tidlig i vinter. Og de bibliotekansatte var enige om at denne ikke passer for målgruppen. Men Torgersen påpeker at de ikke har tatt noen endelig beslutning i denne saken.
- Vi er åpne for å høre andres meninger. Det er også mulig vi tar kontakt med Norsk kulturråd etter hvert, men i en travel hverdag er boken skjøvet til side og blitt liggende, sier biblioteksjefen.
Seksjonsleder Mari Finess for litteratur i Norsk kulturråd vil ikke mene noe om innholdet i barneboken. Hun mener foreldrene må avgjøre om innholdet i denne typen bøker skal formidles til barna.

<b>Sier nei.</b> Biblioteksjef Arnbjørn Torgersen mener «Boka om Tombo» er vond og utspekulert. - Den passer ikke for barn. Derfor har vi valgt ikke å sette den ut i bokhyllene på biblioteket, sier hun til Drammens Tidende. (Arkivfoto: Andreas Carlsen)
Sier nei. Biblioteksjef Arnbjørn Torgersen mener «Boka om Tombo» er vond og utspekulert. - Den passer ikke for barn. Derfor har vi valgt ikke å sette den ut i bokhyllene på biblioteket, sier hun til Drammens Tidende. (Arkivfoto: Andreas Carlsen)

Foreldrene må avgjøre

- Jeg har ingen formening om kvalitet og innhold. Det er ikke opp til meg å avgjøre dette. Et eget utvalg som har foretatt en litterær vurdering av boken og godkjent den, sier hun.
Boken ble sendt ut til bibliotekene som gave, og det er ifølge Finess bibliotekenes oppgave å avgjøre om boken skal lånes ut. Hun sier det er ønskelig fra Norsk kulturråds side at alle innkjøpte bøker lånes ut, men at ingen kan pålegge bibliotekene dette.
Biblioteksjef Arnbjørn Torgersen i Øvre Eiker sier til Drammens Tidende at det er svært sjeldent at biblioteket holder bøker tilbake fra hyllene. Det er en egen komité som går gjennom bøkene før de kjøpes inn, og Torgersen mener det da er uheldig hvis biblioteket bidrar til å holde godkjente bøker unna hyllene.
- Jeg kan ikke huske at vi har holdt voksenbøker tilbake, men det er viktigere å være oppmerksom på bøker som retter seg mot barn, sier hun.

Tid Publisert: 21.05 04:30

På forsiden nå

Kjærlighetsgavene

KjærlighetsgaveneTid14:14 | Har du fortsatt ikke funnet ut hva din kjære skal få til jul? Vi gir deg tipsene.

» Les hele saken | Nyheter

Kontrakt på flybåt

Kontrakt på flybåtTid13:51 | Teknologibedriften L3 Valmarine i Drammen har fått en kontrakt med et skipsverft i Singapore. Drammensbedriften skal levere avanserte motorkontrollsystemer til to meget spesielle frakteskip.

» Les hele saken | Nyheter 2


Barn sto bak innbruddsforsøk

Barn sto bak innbruddsforsøkTid12:38 | En 12-åring og en 14-åring prøvde å komme seg inn i en matbutikk i natt.

» Les hele saken | Nyheter

Kjørte i fjellveggen

Kjørte i fjellveggenTid11:16 | En personbil kjørte rett i fjellveggen og ble slengt i autovernet.

» Les hele saken | Nyheter


Omkom i trafikkulykke

Omkom i trafikkulykkeTid09:42 | En person er bekreftet omkommet etter at en personbil og en trailer var innblandet i en trafikkulykke.

» Les hele saken | Nyheter 2

Braste inn i vogntog

Braste inn i vogntogTid10:17 | Kassebilen kjørte først i grøfta, før den kom seg opp på veien igjen og braste rett inn i et vogntog. Føreren er kjørt til sykehus.

» Les hele saken | Nyheter
Annonse